Saturday, April 23, 2016

Τοποθετήσεις στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της 23/4/2016






Οι περισσότεροι από τους παρόντες στο χώρο της συνέλευσης μας ξέρουν. Κι εγώ και ο Νίκος, δεν είμαστε κομήτες στις συνελεύσεις, τις διαδικασίες και τα της Ερασιτεχνικής . Και θα είμαστε και στις επόμενες συνελεύσεις & διαδικασίες παρόντες, ότι και να συμβεί σήμερα. Διαφωνούμε με την ύπαρξη Διοικητικών Συμβουλίων και Προέδρων μιας ή ακόμα και μισής χρήσης .... Θα πρέπει τα μέλη του Συλλόγου να μπορούν να κρίνουν τις απερχόμενες διοικήσεις. Αυτό δεν έγινε ούτε το 2011 (αφού από τα 9 μέλη που εξέλεξε η πλειοψηφία το 2008 μόνο ένας ήταν υποψήφιος)  δεν έγινε ούτε το 2013 (μια που από τα 10 μέλη που εξέλεξε το σώμα ως πλειοψηφία του ΔΣ και πάλι μόνο ένας ήταν υποψήφιος τότε), δε θα γίνει ούτε και σήμερα αφού και πάλι μόνο ένας από τους 14 της εκλεγμένης τότε πλειοψηφίας είναι σήμερα υποψήφιος. Ελπίζω αυτό να αλλάξει και αρκετοί από τους τουλάχιστον 13 συμβούλους που θα εκλέξει ο συνδυασμός «Ζήτω η ΑΕΚ» να μπορούν να κριθούν στο τέλος της θητείας τους, όπως και όποιος αναλάβει τη θέση του προέδρου.
ΓΗΠΕΔΟ(Α)
Βασικό, ίσως το σημαντικότερο ζήτημα είναι το(α) γήπεδο(α) στη Ν. Φιλαδέλφεια, στον ιδιόκτητο χώρο του συλλόγου.
 Ένας αθλητικός σύλλογος χωρίς δικές του υποδομές πολύ απλά δεν έχει μέλλον. Χρειάζονται αξιοπρεπείς χώροι για τις ακαδημίες στις οποίες να μην προβληματίζονται να στείλουν τα παιδιά τους οι γονείς . Έτσι θα ντύνονται μικρά παιδιά στα κιτρινόμαυρα, θα διατηρείται ζωντανός ο σύλλογος από τα πρώτα κύτταρά του, θα μπορούν να βγαίνουν ταλέντα, όπως γινόταν έστω και όχι στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το γκρέμισμα των Ν.Γκούμας-Γ.Μόσχος το 2003  
Για μας πρωταρχική είναι η συζήτηση για τους όρους κατασκευής και για τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να μην απωλέσει τα δικαιώματά της όπου κι αν γίνει το γήπεδο. Εμείς θεωρούμε ότι, όπου – όποτε – κι από όποιον τελικά κατασκευαστεί το γήπεδο της ΠΑΕ ή ίσως κάποτε της ΚΑΕ, θα πρέπει να υπάρξουν τρεις βασικές προϋποθέσεις: Η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να έχει τις δικές της ανεξάρτητες αθλητικές εγκαταστάσεις που να καλύπτουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις ανάγκες των τμημάτων της στο κόστος κατασκευής να ενσωματωθεί ανταποδοτικά το χρέος – θηλιά της ερασιτεχνικής ΑΕΚ από το ανοσιούργημα – γκρέμισμα του σταδίου Ν. Γκούμας, η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να μην χάσει κανένα δικαίωμα ή προνόμιο που απορρέει από το νόμο και τη θεσμική συμμετοχή της στη κατασκευή του ποδοσφαιρικού ή μπασκετικού γηπέδου.
Σήμερα με βάση το υπαρκτό δεδομένο πως η Ερασιτεχνική έχει αποδεχθεί το παραχωρητήριο της έκτασης στην Δικέφαλος 1924, είναι απαραίτητο να γνωστοποιηθούν όλοι οι όροι που αυτό περιλαμβάνει.. Αν θα υπάρχει τίμημα και ποιο θα είναι το κόστος του για τη χρήση χώρων από την Ερασιτεχνική για γραφεία ή τα τμήματά της, αλλά και ποιο θα είναι το κόστος χρήσης των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων από την ΠΑE.
Επίσης επειδή είναι άγνωστο το τι περιλαμβάνει το παραχωρητήριο, στην περίπτωση που και για το γήπεδό μας προβλέπεται απαλλαγή από την καταβολή του 10% στην Ερασιτεχνική – όπως έγινε στο Καραϊσκάκη για μια 15ετία, είναι εξαιρετικά προβληματική η επιβίωση του Συλλόγου.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ Α.Α.Ε., ΣΗΜΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Θα έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να υπερασπιστεί κάθε οικονομικό και θεσμικό δικαίωμα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ απέναντι στις νέες αθλητικές εταιρείες ΠΑΕ και ΚΑΕ, που επανασυστάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου ΔΣ. Δυστυχώς όμως δε φαίνεται να έγινε ότι χρειαζόταν ώστε το θεσμικό πλαίσιο μεταξύ Ερασιτεχνικής και ΠΑΕ-ΚΑΕ να είναι συγκεκριμένο και όχι θολό..
Η Ερασιτεχνική ΑΕΚ, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ ΑΕΚ ή το ΤΑΠ ΑΕΚ θα πρέπει από κοινού και με κάθε επίσημο και διαφανή τρόπο να προσδιορίσουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της κάθε πλευράς (εμπορικά σήματα, ποσοστά από εισιτήρια διαρκείας, δικαιώματα, κόστος ακαδημιών κλπ), χωρίς η μια πλευρά να αδικεί την άλλη. Και όλες αυτές οι συμφωνίες θα έπρεπε να εγκριθούν από τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου και να είναι γνωστοί οι όροι τους στα μέλη μας .
Θεωρούμε πως θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η τήρηση των υποχρεώσεων του συλλόγου απέναντι στους εργαζόμενους, τους αθλητές και τους προπονητές . Καλύτερα να μη γίνονται τρανταχτές μεταγραφές, ή να παίξουμε πχ σε άλλη διοργάνωση με χαμηλότερο budget στην Ευρώπη σε κάποιο ομαδικό άθλημα, ώστε να είναι ο σύλλογος όσο το δυνατό πιο τυπικός στις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Οι προϋπολογισμοί όλων των τμημάτων θα πρέπει να εγκρίνονται από το ΔΣ και κυρίως να τηρούνται, ώστε να μη δημιουργούνται μαύρες τρύπες . Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος αναλογικής και συμφωνημένης διανομής των εσόδων από την αρχή κάθε σεζόν, ώστε και να γίνονται καλύτεροι προγραμματισμοί  αλλά και να δείχνει μεγαλύτερη αξιοπιστία ο σύλλογος ..
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Θα πρέπει να γίνει επιτέλους μια καταστατική συνέλευση για τροποποίηση του καταστατικού. Και φυσικά θα πρέπει κάποια στιγμή να δημοσιοποιηθεί στη ΓΣ τι ακριβώς έγινε με αυτήν που ψηφίσθηκε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2002 και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της, ενώ κάπου ίσως υπάρχουν παραπεταμένες οι τυπωμένες τροποποιήσεις που είχαν κατατεθεί για τη συνέλευση στο Γαλάτσι το Φλεβάρη του 2006 αλλά πήγαν και αυτές στις καλένδες ...
Με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα στη χώρα θα πρέπει να μειωθεί η συνδρομή, από τα ουσιαστικά 3€ το μήνα στα 2€ δηλαδή από τα 35€ το χρόνο στα 25€ . Παράλληλα να υπάρξει κάποια πρόβλεψη για όσα μέλη οφείλουν περισσότερα από κάποια χρόνια και να γίνει κάποιου είδους ‘περαίωση’ όπως είχε γίνει για παράδειγμα και το 2005 .  Γιατί αντικειμενικά δεν υπάρχει πρακτικά περίπτωση να έρθει κάποιος και να πληρώσει συνδρομές 5-6-7 χρόνων για να ξαναγίνει ταμειακά εντάξει . Αν δώσουν χαμηλότερη συνδρομή, περισσότερα άτομα, θα υπάρξουν πιο πολλά έσοδα για το σύλλογο .

Παράλληλα  
ü  θα πρέπει να αποδεσμευθεί η εκλογοαπολογιστική συνέλευση από την εκλογική διαδικασία, διευκολύνοντας έτσι και την συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του σωματείου και την πιο ενεργή συμμετοχή τους στις διαδικασίες.

ü  Το 2016 και με τα capital controls, δε γίνεται να μη μπορεί να πληρώσει κάποιο μέλος τη συνδρομή του online. Σε συνδυασμό με την αλλαγή στη διαδικασία των εκλογών, θα επιτρέψει στα μέλη που ζουν στην επαρχία ή στο εξωτερικό να μην είναι υποχρεωμένα να έχουν φυσική παρουσία στη συνέλευση για να συναποφασίζουν.

Και φυσικά τα μέλη του συλλόγου θα πρέπει να έχουν κάποια προνόμια . Για παράδειγμα, έκπτωση για τα παιδιά τους στις ακαδημίες, μειωμένο διαρκείας στα ομαδικά αθλήματα, προτεραιότητα σε τελικό κυπέλλου (αν δεν διοργανώνεται μεταξύ συγγενών και φίλων από την εκάστοτε ομοσπονδία), έκπτωση στα διαρκείας ποδοσφαίρου-μπάσκετ σε συμφωνία με τις νέες ΠΑΕ/ΚΑΕ, να μπορεί να πληρώνει και τη συνδρομή του στην Ερασιτεχνική μαζί με το ποδοσφαιρικό/μπασκετικό διαρκείας μέσω κάρτας.
Να μπορεί να παίρνει ένα dvd με τις επιτυχίες των τμημάτων κάθε χρονιά, να βγαίνουν αναμνηστικά για τους τίτλους κλπ.

No comments:

Post a Comment