Pages

Saturday, April 20, 2019

Οι θέσεις της Ανατρεπτικής Ενωσίτικης Κίνησης για τη Γενική Συνέλευση της 20/4



Ανατρεπτική Ενωσίτικη Κίνηση

Συμμετέχουμε γιατί μέσα από την υποψηφιότητά μας για τη διοίκηση της Α.Ε.Κ., θέτουμε ένα διαφορετικό, ανατρεπτικό σκεπτικό, για έναν αθλητισμό έξω και πέρα από τα όρια του επαγγελματισμού, που καθιστά τα ερασιτεχνικά σωματεία ομήρους της αναζήτησης μεγαλοεπενδυτών και επίδοξων σωτήρων. Χωρίς να είναι η βάση των μελών τους, ο πραγματικός ενεργός παράγοντας, χρηματοδότης και ενισχυτής τους. Γιατί θέλουμε μια Α.Ε.Κ., όχι πελατών και θεατών, αλλά ενεργών μελών, με πραγματική εσωτερική δημοκρατία, που τα ίδια καθορίζουν το παρόν και το μέλλον του μεγαλείου της.
Θα παλέψουμε για ένα σωματείο που θα υπερασπίζει τις προσπάθειες, τα γήπεδα να είναι ανοιχτά για όλους, χωρίς κάρτες φιλάθλων και φακελώματα.
Για να αξιοποιήσουμε την παράδοση και τη σύνδεση της Α.Ε.Κ. με κοινωνικά κινήματα, ανθρώπους που άφησαν το δικό τους στίγμα στη ζωή της χώρας. Μας οδηγεί ο Κοντούλης, οι αμεσοδημοκρατικές προσπάθειες μελών του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια.
Η Α.Ε.Κ. έχει τεράστια σημασία, ως ο Σύλλογος πατρίδα κάθε πρόσφυγα, γεννημένη η ίδια από τις στάχτες ενός απίστευτου ξεριζωμού, με εκατομμύρια θύματα των κρατούντων αυτού του κόσμου και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών τους.
Θα παλέψουμε για μια Α.Ε.Κ. ανεξάρτητη, χωρίς να είναι προσδεμένη στο άρμα οποιουδήποτε επίδοξου σωτήρα της, που όλα αυτά τα χρόνια το έχει πληρώσει ακριβά.
Θέλουμε η προσπάθειά μας, που δεν είναι εκλογικού χαρακτήρα, γιατί θα είμαστε και μετά τις εκλογές εδώ, όπως ήμασταν και πριν άλλωστε, να συνδεθεί με αντίστοιχες προσπάθειες και σε άλλα σωματεία, που ξέρουμε πως υπάρχουν αντίστοιχες ζυμώσεις. Για να ξεφύγουμε από τη μέγγενη των σωματείων που αν δεν προσφέρουν κέρδη, χρεοκοπούν.
Δεν παρακαλάμε για τη στήριξη κανενός παράγοντα-σωτήρα, καμιάς ΠΑΕ, καμιάς ΚΑΕ και δεν σκοπεύουμε να εξαργυρώσουμε κανένα διοικητικό θώκο στο όνομα οποιουδήποτε παραγοντισμού.
Θέλουμε να δούμε την Ερασιτεχνική ΑΕΚ να προοδεύει, σαν ένα υγιές ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο, με τις υποδομές του, τα τμήματά του, τις ακαδημίες του, τις γιορτές του, το αγκάλιασμα κάθε συλλόγου ΑΕΚ όπου γης.
Είμαστε οι ΑΕΚτζήδες της διπλανής θύρας και της διπλανής θέσης, χωρίς να διεκδικούμε πρωτοκαθεδρίες, πιστοποιητικά ΑΕΚοφροσύνης και υπερφίαλες γνησιότητες.
Η ΑΕΚ, το αθλητικό σωματείο που επιθυμούμε, με δυναμική παρουσία στον αθλητισμό και τον πολιτισμό της χώρας, σημείο κοινωνικής αναφοράς, άθλησης νέων παιδιών και πηγή πολιτισμού, συνυφασμένο με την ιστορική του διαδρομή, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα.
Θεωρούμε ότι αθλητικός σύλλογος χωρίς δικές του υποδομές δεν έχει μέλλον. Χωρίς να παίζει ενεργό ρόλο στην τοπική κοινωνία, χωρίς να συνδέεται με τις αγωνίες και τις ελπίδες εκατομμυρίων οικογενειών, δεν μπορεί να αναπτύξει ακαδημίες και να αντλήσει νέα αθλητικά ταλέντα. Έτσι  τα τμήματα μπορούν να έχουν και σχετική οικονομική αυτοτέλεια.
Τα τελευταία χρόνια αποδείχτηκε πόσο τραγικό λάθος ήταν το ότι έμεινε άστεγη η Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Εμείς δεν είμαστε ανάμεσα σε αυτούς που πανηγύριζαν και χειροκροτούσαν στη κατεδάφιση των ιστορικών γηπέδων Ν. Γκούμας & Γ. Μόσχος, ούτε σε αυτούς που έδιναν εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Γρανίτσα ή υπερψήφιζαν τους απολογισμούς του μετά το γκρέμισμα.


Ειδικά για το γηπεδικό
Για μας πρωταρχική είναι η συζήτηση για τους όρους κατασκευής και για τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να μην απολέσει τα δικαιώματά της στον ιστορικό της χώρο..
Το ζητούμενο είναι όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή, να έχει γίνει με όρους διαφάνειας, με ανοιχτούς διαγωνισμούς και διαδικασίες. Μόνο από διαφανείς διαδικασίες έχει να κερδίσει η ερασιτεχνική ΑΕΚ.
Επίσης, επειδή
- θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές κι όχι υποκριτές
- δυστυχώς βλέπουμε που οδηγούνται τα πράγματα με την εμπλοκή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και την εμπορευματοποίηση των συναισθημάτων μας
- κανείς ιδιώτης δεν πρόκειται να κτίσει γήπεδο και να το χαρίσει σε ένα ερασιτεχνικό σύλλογο (όπως αφελώς, από άγνοια της πραγματικότητας ή από σκοπιμότητα έχει δηλωθεί),
Επιθυμούμε η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να διεκδικήσει κάθε της θεσμικό δικαίωμα. Και αυτά τα δικαιώματα θα τα υπερασπιστεί ο Σύλλογος, με φυσική ασπίδα του, την εμπλοκή των μελών του, και με τη συμμαχία του, με όποιον αντιλαμβάνεται τον αθλητισμό και τα αθλητικά σωματεία με αυτά τα κριτήρια που θέτουμε.  Θεωρούμε ότι μετά ην ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου, θα πρέπει να υπάρξουν τρεις βασικές προϋποθέσεις: Η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να έχει τις δικές της ανεξάρτητες αθλητικές εγκαταστάσεις που να καλύπτουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις ανάγκες των τμημάτων της στο κόστος κατασκευής να έχει ενσωματωθεί ανταποδοτικά το χρέος – θηλιά της ερασιτεχνικής ΑΕΚ από το ανοσιούργημα – γκρέμισμα του σταδίου Ν. Γκούμας, η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να μην χάσει κανένα δικαίωμα ή προνόμιο που απορρέει από το νόμο και τη θεσμική συμμετοχή της στη κατασκευή του γηπέδου.

Για τις οικονομικές διαφορές με ΠΑΕ και ΚΑΕ
Είμαστε υπέρ της προστασίας και διεκδίκησης κάθε οικονομικού και θεσμικού δικαιώματος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ απέναντι στις αθλητικές εταιρείες ΠΑΕ και ΚΑΕ. ‘Όμως όχι μόνο με αναφορά στο σημερινό ιδιοκτησιακό τους περιβάλλον, αλλά σε όλη τη περίοδο εμπορικής εκμετάλλευσης (κι από το 1992, άλλαξε η μετοχική δομή από το 60%-40% στο 90%-10%, έγιναν η μπουτίκ, η παραχώρηση των ποδοσφαιρικών υποδομών στην ΠΑΕ κλπ, αλλά χωρίς να υπάρχει κάπου καταγεγραμμένη κάποιου είδους συμφωνία, με συνέπεια τα πάντα να είναι στον «αέρα». Τα εκατομμύρια φίλων της ΑΕΚ ουδόλως ενδιαφέρονται για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, παρά μόνο για τη προκοπή όλων ανεξαιρέτως των ομάδων που ακούνε στο όνομα ΑΕΚ. Δυστυχώς χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για να γίνουν συγκεκριμένα όλα αυτά, την περίοδο που τόσο το ποδόσφαιρο όσο και το μπάσκετ ήταν κάτω από τη στέγη της Ερασιτεχνικής μετά τη διάλυση των προηγούμενων ΠΑΕ/ΚΑΕ .
Ταυτόχρονα θεωρούμε πως θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η τήρηση των υποχρεώσεων του συλλόγου απέναντι στους εργαζόμενους, τους αθλητές και τους προπονητές . Καλύτερα να μη γίνονται τρανταχτές μεταγραφές, ή να παίξουμε πχ σε άλλη διοργάνωση με χαμηλότερο budget στην Ευρώπη σε κάποιο ομαδικό άθλημα, ώστε να είναι ο σύλλογος όσο το δυνατό πιο τυπικός στις οικονομικές του υποχρεώσεις.


ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Παλεύουμε για μια Μάνα ΑΕΚ ανοιχτή σε χιλιάδες μέλη. Η σημερινή Ερασιτεχνική ΑΕΚ δεν εμπνέει. Δεν αξίζει αυτή η τραγική οπισθοδρόμηση του συλλόγου ούτε στα μέλη του, ούτε και στην ιστορία του. Αυτό επιθυμούμε να αλλάξει και με τη δική μας κριτική συμμετοχή και συμβολή ώστε να δούμε το μέλλον διαφορετικά. Θα έπρεπε να είχε γίνει μεγαλύτερος διάλογος για τις τροποποιήσεις του καταστατικού για τις οποίες καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα.
Με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα στη χώρα θα πρέπει να μειωθεί η συνδρομή, από τα ουσιαστικά 3€ το μήνα στα 2€ δηλαδή από τα 35€ το χρόνο στα 25€ . Άλλωστε με δεδομένη την ύπαρξη της κάρτας φίλου της Α.Ε.Κ. τα 10 € ο Σύλλογος θα τα λαμβάνει από εκεί.
Παράλληλα να υπάρξει κάποια πρόβλεψη για όσα μέλη οφείλουν περισσότερα από κάποια χρόνια και να γίνει κάποιου είδους ‘περαίωση’ όπως είχε γίνει για παράδειγμα και το 2005 και όχι να προχωρά σε μαζικές διαγραφές όπως έγινε το 2017.  Γιατί αντικειμενικά δεν υπάρχει πρακτικά περίπτωση να έρθει κάποιος και να πληρώσει συνδρομές 5-6-7 χρόνων για να ξαναγίνει ταμειακά εντάξει . Αν χρειάζεται να δώσουν χαμηλότερη συνδρομή, περισσότερα άτομα, θα υπάρξουν πιο πολλά έσοδα για το σύλλογο. Βέβαια θα μας επιτρέψετε να αμφιβάλουμε για το κατά πόσο η παρούσα διοίκηση θέλει να έχει πολλά ταμειακά εντάξει μέλη το Σωματείο. Το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια μπορεί κανείς να πληρώνει online την κάρτα φίλου αλλά όχι τη συνδρομή του στο Σωματείο είναι ενδεικτικό άλλωστε.

Παράλληλα 
- θα πρέπει να αποδεσμευθεί η εκλογοαπολογιστική συνέλευση από την εκλογική διαδικασία, διευκολύνοντας έτσι και την συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του σωματείου και την πιο ενεργή συμμετοχή τους στις διαδικασίες. Η ίδια η τωρινή διαδικασία της καταστατικής συνέλευσης, μιας τόσο σοβαρής διαδικασίας για το Σύλλογο, συνοδεύτηκε από ασάφειες σε ότι αφορά την ίδια την εκλογική διαδικασία, όσο και με τον ελάχιστο χρόνο που δόθηκε για να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για τις επικείμενες αλλαγές. Πολύ περισσότερο, για να υπάρχει η δυνατότητα όλα τα μέλη του Συλλόγου να υποβάλλουν προτάσεις, αλλά και η ίδια η διαδικασία με ανοιχτή συζήτηση, να γίνει η αφορμή για εγγραφές νέων μελών.

Σε συνδυασμό με την αλλαγή στη διαδικασία των εκλογών, θα επιτρέψει στα μέλη που ζουν στην επαρχία ή στο εξωτερικό να μην είναι υποχρεωμένα να έχουν φυσική παρουσία στη συνέλευση για να συναποφασίζουν.
Και φυσικά τα μέλη του συλλόγου θα πρέπει να έχουν κάποια προνόμια . Για παράδειγμα, έκπτωση για τα παιδιά τους στις ακαδημίες, μειωμένο διαρκείας στα ομαδικά αθλήματα, προτεραιότητα σε τελικό κυπέλλου (αν δεν διοργανώνεται μεταξύ συγγενών και φίλων από την εκάστοτε ομοσπονδία), έκπτωση στα διαρκείας ποδοσφαίρου-μπάσκετ σε συμφωνία με τις νέες ΠΑΕ/ΚΑΕ, να μπορεί να πληρώνει και τη συνδρομή του στην Ερασιτεχνική μαζί με το ποδοσφαιρικό/μπασκετικό διαρκείας μέσω κάρτας.
Να μπορεί να παίρνει ένα dvd με τις επιτυχίες των τμημάτων κάθε χρονιά, να βγαίνουν αναμνηστικά για τους τίτλους κλπ.

ΓΙΑ ΕΜΑΣ
Είναι στοιχείο της δύναμής μας, η εμπλοκή μας όλα αυτά τα χρόνια στα δρώμενα της Α.Ε.Κ., από την κερκίδα, την αρθρογραφία, τις θέσεις ευθύνης για τμήματα του συλλόγου, πάντα ανιδιοτελώς. Όπως επίσης και το γεγονός πως αποτελούμε ενεργά μέλη, πολιτικών οργανώσεων και κοινωνικών αγωνιστικών συλλογικοτήτων, το ότι βρισκόμαστε σε σχέση με ανθρώπους που παλεύουν με τα δικά μας κριτήρια στο χώρο του αθλητισμού. Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια αναγγελίας των εκλογών, δε μας επέτρεψαν να απευθυνθούμε με άνεση χρόνου και με ανοικτά καλέσματα για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου μας. Όμως δεν τελειώνει εδώ η προσπάθειά μας. Θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές, όπως ήμασταν και πριν, για την Α.Ε.Κ. που αγαπάμε.


No comments:

Post a Comment